sobota, 26 lipca 2014

Placki z kaszy gryczanej i twarogu


Bardzo ciekawe danie. kasza gryczana nie jest moją faworytką wśród kasz, ale w tej wersji jest doprawdy wyśmienita. 

Składniki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej  lub dwa woreczki 
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżka masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:  

Ugotować 2 torebki kaszy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodać masło. Rozgnieć widelcem ostudzoną kaszę z serem, dodać jajka i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. 
Należy wyrobić  jednolitą masę i uformować z niej okrągłe płaskie kotlety, obtoczyć kotlety w tartej bułce i smażyć na złocisty kolor na oleju wymieszanym z pozostałym masłem.
Ważna praktyczna informacja jest taka, żeby smażyć kotlety na jednej stronie aż uzyskają ładny przysmażony kolor i dopiero potem odwracać na drugą stronę. Inaczej kotlety mają tendencją do rozpadania się.  

Polecam, pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz