sobota, 7 marca 2015

Tort urodzinowy - czekoladowo-kawowy


Torty zawsze mnie przerażały i tak chyba było do dziś. Ten okazał się być wyjątkowo wdzięczny w przygotowaniu i bardzo smaczny. Nie wiem czy to zasługa mniejszej formy do pieczenia, ale jest także bardzo ładny i pierwszy raz mój wypiek faktycznie można nazwać tortem. Smakował Jubilatowi i naszej małej Pannie, więc rekomendacje ma dobre, polecam!

Przepis pochodzi z mojewypieki.com

Składniki na czekoladowe blaty:
  • 5 jajek
  • 140 g jasnego brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Mąkę, proszek, kakao - wymieszać i odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ubijać do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość.
Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać bułką tarta. (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe.
Krem śmietankowy z mleczną czekoladą:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 
Ubity krem śmietankowy wymieszać ze startą czekoladą.
Nasączenie:
  • 130 ml likieru kawowego (można zastąpić mocną kawą)
  • 50 ml wody
Wymieszać.
Ponadto:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 - 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu
Odłożyć 5 łyżek kremu śmietankowego.
Nasączyć blaty kawą lub likierem. Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze i posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. 
Ja użyłam powideł zrobionych przez moją mamę, nie są zbyt słodkie i fajnie łączą się smakiem z ciastem czekoladowym. 
Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić.
:-) Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz