Sprawdzony, wyśmienity przepis na świąteczne pierniki.
Składniki:
250 g masła
250 g miodu
150 g cukru
te składniki należny rozpuścić w garnku i zagotować.
Na stolnicę wysypać:
600 g maki
całą paczkę przyprawy do piernika
cały proszek do pieczenia
50 g kakao
1 jajko
Wymieszać suche składniki i stopniowo dodawać do nich przestudzane masło z miodem i cukrem. Wyrabiać ciasto. wałkować i wykrawać pierniczki. Piec około 7-10 minut, w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ten przepis sprawdza się na grubsze pierniczki. Nie można rozwałkowywać ciasto zbyt cienko.
Nazwałam tę recepturę "last minute" bo pierniki potrzebują dosłownie 2-3 dni, żeby dobrze zmięknąć, jednak nie wolno ich zamykać w pudełku. Nawet na następny dzień po pieczeniu są smaczne i nie łamią zębów.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz