niedziela, 16 listopada 2014

Jej Wysokość Dynia

Jesień w pełni, bliżej już chyba do zimy, ale myślę, że nadal dynia może być królową stołu, zanim zepchnie ją z piedestału cynamon, goździki i piernikowe szaleństwo.
Na początku października wypróbowałam dwa fajne przepisy, jeden na zupę drugi na pierożki z dyni. Ten duet sprawdzi się doskonale, więc warto go wypróbować.

Zupa ma bardzo ciekawy smak dzięki kukurydzy, a pierożki są inne bowiem pieczone.

ZUPA z DYNI z KUKURYDZĄ

- 1 i ¼ l bulionu
- 1 i ½ szklanki puree z dyni
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 zielona papryka
- 1 malinowy pomidor
- 2 cebule
- 1 łyżeczka curry
- 100 g sera cheddar lub innego ostrogo żółtego sera
- sól, pieprz

Cebulę i paprykę kroimy w drobna kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz (klarowne masło) podsmażamy warzywa, aż zmiękną około 10 minut. Dodajemy curry potem bulion, zagotowujemy a potem dodajemy puree z dyni.
Puree z dyni można uzyskać ucierając warzywo na drobnej tarce, ja by ułatwić sobie sprawę zblenderowałam kawałki dyni.
Pomidora obieramy ze skórki, miksujemy i dodajemy do zupy. Dodajemy kukurydzę. Całość gotujemy na małym ogniu, około 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.


PIECZONE PIEROŻKI z DYNIĄ


CIASTO
- 500g mąki pszennej
- 1 kostka masła (200g)
- 100 g kwasnej smietany 22%
- 2 jajka
- sól

FARSZ
- 500g dyni
- 3 cebule
- szczyptka chili
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- piperz
- olej

- żółtko do posmarowania


FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Doprawiamy kminkiem, chili, pieprzem i solą. Dynie ucieramy na drobnej tarce, ja znowu użyłam blendera. Jeśli dynia puści sok, odciskamy. Dodajemy do przestudzonej przesmażonej cebuli.

CIASTO
Zimne masło kroimy w kostkę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i rozdrabniamy dłońmi, w palcach „ na kaszkę”. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do maki i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre – dosypujemy mąki, jeśli za twarde -dodajemy śmietany. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto, porcjami. Tak jak na pierogi. Wycinamy kółka, np. szklanką i łyżeczka napełniamy środek, sklejając boki widelcem.
Pierogi wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 40 minut na złoty kolor.

Duet: zupa z pierożkami smakuje idealnie!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz