Jesień w pełni,
bliżej już chyba do zimy, ale myślę, że nadal dynia może być
królową stołu, zanim zepchnie ją z piedestału cynamon, goździki
i piernikowe szaleństwo.
Na początku
października wypróbowałam dwa fajne przepisy, jeden na zupę drugi
na pierożki z dyni. Ten duet sprawdzi się doskonale, więc warto go
wypróbować.
Zupa ma bardzo
ciekawy smak dzięki kukurydzy, a pierożki są inne bowiem
pieczone.
ZUPA z DYNI z
KUKURYDZĄ
- 1 i ¼ l bulionu
- 1 i ½ szklanki
puree z dyni
- 1 mała puszka
kukurydzy
- 1 zielona papryka
- 1 malinowy pomidor
- 2 cebule
- 1 łyżeczka curry
- 100 g sera cheddar
lub innego ostrogo żółtego sera
- sól, pieprz
Cebulę i paprykę
kroimy w drobna kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz
(klarowne masło) podsmażamy warzywa, aż zmiękną około 10 minut.
Dodajemy curry potem bulion, zagotowujemy a potem dodajemy puree z
dyni.
Puree z dyni można
uzyskać ucierając warzywo na drobnej tarce, ja by ułatwić sobie
sprawę zblenderowałam kawałki dyni.
Pomidora obieramy ze
skórki, miksujemy i dodajemy do zupy. Dodajemy kukurydzę. Całość
gotujemy na małym ogniu, około 15-20 minut. Doprawiamy solą i
pieprzem.
PIECZONE PIEROŻKI z
DYNIĄ
CIASTO
- 500g mąki
pszennej
- 1 kostka masła
(200g)
- 100 g kwasnej
smietany 22%
- 2 jajka
- sól
FARSZ
- 500g dyni
- 3 cebule
- szczyptka chili
- 2 łyżeczki
mielonego kminku
- sól
- piperz
- olej
- żółtko do
posmarowania
FARSZ
Cebulę
kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Doprawiamy kminkiem, chili,
pieprzem i solą. Dynie ucieramy na drobnej tarce, ja znowu użyłam
blendera. Jeśli dynia puści sok, odciskamy. Dodajemy do
przestudzonej przesmażonej cebuli.
CIASTO
Zimne
masło kroimy w kostkę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy
szczyptę soli i rozdrabniamy dłońmi, w palcach „ na kaszkę”.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do maki i wyrabiamy
miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre – dosypujemy
mąki, jeśli za twarde -dodajemy śmietany. Ciasto zawijamy w folie
i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Na
stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto, porcjami. Tak jak
na pierogi. Wycinamy kółka, np. szklanką i łyżeczka napełniamy
środek, sklejając boki widelcem.
Pierogi
wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią
aluminiową. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do
rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 40 minut na
złoty kolor.
Duet:
zupa z pierożkami smakuje idealnie!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz